20:22 h. Sábado, 23 de Marzo de 2019

Artà Notícies

Dissabte es realitzarà una visita guiada als sistemes hidràulics musulmans d'Artà

L'excursió s'emmarca dins el programa La cara i el revés del patrimoni d'Artà, organitzada pel Museu Regional d'Artà permetrà conèixer el funcionament d’un sistema hidràulic  que té el seu origen a l’època musulmana, explicant com els Ayt Iraten manejaven l’aigua a través de síquies per crear zones de reguiu i per accionar molins d’aigua.

artanoticies.opennemas.com  |  04 de Abril de 2013 (18:16 h.)
Más acciones:

Cacau del Molí den Terrassó
Cacau del Molí den Terrassó

La sortida serà guiada pel geògraf artanenc Miquel Pastor i discorrerà al llarg del sistema hidràulic del Torrent del Molinet, una àrea que en temps dels musulmans constituïa la zona de reguius de l'Al-Mudayna de Yartan, l'alqueria que va donar orígen a l'actual pobla d'Artà i que estava habitada pel clan dels Ayt Iraten, una tribú que ha donat el seu topònim al nostre poble i al municipi en general.

Aquest sistema comença a la Font de Na Vergunya  i acaba al Molí den Leu. En total regava una superfície d’unes deu quarterades i  alimentava quatre molins d’aigua. En ell es podrà veure un torrent paredat amb funcions de drenatge, les síquies que canalitzaven l’aigua del sistema i permetien el reg, les basses que acumulaven l’aigua per accionar els molins, i els molins amb tots els seus elements.