11:00 h. Lunes, 09 de diciembre de 2019

Entrevistam Josep Francesc Palou en els 25 anys del Festival Antoni Lliteres

Josep Francesc Palou és el director del Festival de Música Clàssica d'Artà Antoni Lliteres. Enguany aquest festival complirà 25 anys i per aquest motiu hem volgut entrevistar Josep Francesc per tal que ens conti el que ha suposat fins ara i les perspectives de futur que té.
artanoticies.opennemas.com  |  22 de marzo de 2013 (20:22 h.)
Más acciones:

Josep Francesc Palou, director del Festival Antoni Lliteres
Josep Francesc Palou, director del Festival Antoni Lliteres

Josep Francesc ens rep al Conservatori Superior de Música de Palma, on exerceix de professor des de la seva creació. Fem un cafè per treure el fred del cos i pujam cap a la seva aula despatx que quasi bé et fa alenar música, una pissarra pautada, faristols, i diverses flautes amb una impecable lluentor daurada sobre la taula.


AN: Josep com valoraries aquests 25 anys de festival Antoni Lliteres a Artà.

JFP: Podríem dir que és un festival consolidat, no ha faltat cap any a la cita des de la seva creació, i a hores d'ara podem afirmar que és un dels pocs que ha tingut continuïtat durant tant temps, junt amb el de Pollença, Deià i Valldemossa, ja s'ha convertit en un imprescindible dins la programació estival de música clàssica de Mallorca. 
També voldria remarcar, que té un públic molt fidel, que mai falta a cap dels concerts programats.
És un festival que ha crescut poc a poc i que ho ha fet amb coherència.

AN: I de cara l'edició d'enguany que teniu pensat?

JFP: Desgraciadament per enguany el Festival encara no té ni dates ni pressupost. Als darrers anys hi ha hagut un poc la idea d'anar-lo dissolent dins la programació general del Teatre i fins i tot alguns anys s'han programat concerts de música clàssica al marge del Festival i en paral•lel, amb la marca Sent el Patrimoni. Crec que això és un error que afebleix i lleva coherència a l'oferta que fa Artà, la marca del Festival és ja un patrimoni del poble, i poder comptar amb el nom d'Antoni Lliteres li dona una personalitat única. No hi ha problema que s'anuncii el Festival dins el programa Sent el Patrimoni, però és molt important mantenir unificada l'oferta i mantenir la marca.
L'any passat es va recuperar la unitat d'acció i esper que enguany això continuï i puguem parlar d'una edició normal, no hi ha perquè voler fer res d'extraordinari, jo diria que la millor manera de celebrar-ho és precisament ser fidels a la nostra personalitat. No podeu imaginar la quantitat de propostes que genera el Festival que no es poden atendre degut a les poques dates de que disposa per fer concerts.

AN: Quines han estat les grans fites del Festival al llarg d'aquests anys?

JFP: Diria que la fita a llarg termini més important ha estat la difusió i promoció de la música del compositor artanenc Antoni Lliteres. Hem procurat cada any programar i incentivar grups que la interpretin i fins i tot s'ha gravat un disc al Teatre d'Artà per part dels millors interprets de Lliteres, el grup Al Ayre Español , que va ser un dels més escoltats dins el mercat de música clàssica d'aquell any 2001. Paral•lelament a això amb la Biblioteca s'ha realitzat una gran tasca documental per recopilar i organitzar partitures seves, i ara tenim un fons documental molt important pel futur. Hem de tenir en compte que Antoni Lliteres va ser possiblement un dels músics més importants del Barroc Espanyol.
Així mateix el Festival ha donat l'oportunitat de tenir a Artà grans figures de la música, com Jean Pierre Rampal, possiblement el millor flautista del món. També hem tingut a Jordi Savall,Ara Malikian, Solistes de la Filarmònica de Berlín, l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, I Musici di Vivaldi...entre d’altres.També els intèrprets més importants de les illes hi han participat.

AN: I de cara al futur com veus el Festival davant aquesta crisi generalitzada?

JFP: Els responsables municipals haurien de valorar el Festival com un patrimoni del poble i haurien d'apostar per continuar amb la coherència que li ha donat prestigi i no caure en la temptació de disgregar l'oferta de música clàssica. Si és així, encara que amb la crisi alguns anys s'hagi de reduir el pressupost o restringir una mica el format, el festival tindrà continuïtat i mantindrà la fidelitat del seu públic.
Una cosa que tenim en projecte per celebrar aquest quart de segle de vida és fer una web del Festival Antoni Lliteres, que li serveixi de plataforma de promoció i que mostri en perspectiva tot allò que s'ha fet fins ara i ofereixi els materials d'arxiu als estudiosos i als curiosos.El prestigiós pintor Luis Maraver ens ha cedit unes imatges de temàtica musical per crear el nou format.

AN: moltes gràcies Josep Francesc, esperem que continuïn els èxits del Festival.

Josep Francesc ens acompanya fins la sortida, a defora hi plou, el dia és gris i el vent bufa, fa mandra deixar la calidesa musical del Conservatori.

Más noticias en Cultura

  Una glosa de Maria Cassellas pel Dia de la Mare

Amb un dia de retard, per problemes tècnics d'Artà Notícies, us oferim aquesta col·laboració de la...

  Bon Jazz artanenc, demà dimarts a la terrassa del Teatre

  l'EMMA Jazz Ensemble el grup sorgit de l'Escola Municipal de Música, oferirà un ...

  L'Herència del CC Sant Salvador ha encetat avui la XIII Mostra de Teatre Escolar

La Mostra de teatre, música i dansa  ha començat avui la seva tretzena edició que s'allargarà fins el...