12:44 h. Miércoles, 20 de Marzo de 2019

Artà Notícies

Amb el català, pel món. Col·laboració de Margalida Amorós Bauzà

Margalida Amorós Bauzà és una artanenca, llicenciada en Ciències Polítiques i Master en Estudis Europeus, que ha desenvolupat quasi tota la seva carrera professional fora de Mallorca. Ens explica a l'article com el català ha estat un valor afegit a l'extranger i a la península, però ens alerta també de certa hostilitat xenòfoba que comença a detectar.
artanoticies.opennemas.com  |  17 de Marzo de 2013 (20:32 h.)
Más acciones:

Com una de les primeres generacions que va rebre l’educació en català al CP Na Caragol em sent al•ludida ja que es posa en dubte un sistema educatiu eficient i eficaç. Puc donar les pinzellades del que ha estat la meva experiència personal, he viscut set anys a Brussel•les una comunitat totalment bilingüe, flamenc – francès. Parlo català, castellà, anglès i francès, res sorprenent dintre de l’àmbit de les institucions europees, però el fet diferencial del meu cv és el català, llengua minoritària. Aquest fet em va ajudar a trobar feina d’una manera molt més ràpida que els meus col•legues de màster, a l’Ambaixada d’Andorra a Brussel•les. Després la vida m’ha portat a viure un any a Sevilla, on el català també va ser decisiu alhora de trobar feina i actualment a Madrid, on he notat una certa discriminació pel meu accent i el meu nom Margalida, no Margarita. Com a situacions tan surrealistes com estar parlant català amb mon pare per el mòbil dintre d’un bus públic i haver d’escoltar: “hay que ver que poca verguenza aquí se habla en cristiano”... L’animadversió que existeix a certs sectors de població a la península per la meva llengua és gran i existeixen actituds xenòfobes que s'accentuen quan els polítics es dediquen a encendre els ànims. 

I sobre l’accent la meva “l” és més pronunciada, però us asseguro que no faré ni un leisme ni un laisme, i un estranger entendrà primer el meu castellà que el d’un manyo o el d’un andalús tancat, sense menysprear aquests accents, perquè tot enriqueix si es respecte. I tot havent estudiant en un sistema que ara mateix és posa en dubte...

Margalida Amorós Bauzà